Tekst geboortekaartje

Het perfecte geboortekaartje vinden kan een flinke zoektocht zijn. Je hebt een bepaald genre in gedachten en het kaartje moet dan ook nog eens de juiste sfeer uitstralen. Zoveel genres, zoveel stijlen. Retro, nostalgisch, stoer, lief, getekend, strak, modern, klassiek, hip, je keuze is heel erg groot.
Wanneer je jouw kaartje hebt gevonden ben je al een hele grote stap dichterbij. Nu moet je de tekst nog bepalen die er op komt staan. Deze moet compleet, juist en overzichtelijk zijn. We geven je een aantal tips, richtlijnen en voorbeelden om ook de binnenkant helemaal perfect te laten opmaken.
Bij Studio POPPY zijn we natuurlijk helemaal op de hoogte hoe je een geboortekaartje het best kunt opmaken, maar het is altijd leuk en leerzaam om mee te denken hierin.
Welke tekst plaats je in jouw geboortekaartje?
Natuurlijk is het helemaal aan jou om te bepalen of je tekst wil toevoegen of weglaten. Over het algemeen worden de volgende gegevens in de kaart verwerkt:

 

Namen

Wij hebben de etiquette opgezocht voor wat betreft de naamvermelding voor geboortekaartjes. Die bestaat niet dus dat betekent dat de manier hoe jullie de naam willen presenteren smaak gebonden is. Voorwaarde is wel dat er geen onduidelijkheid is over hoe de baby heet. De naam van de baby raden wij dan ook aan om duidelijk aan de voorkant en binnenkant te plaatsen. Indien jullie ook gekozen hebben voor doopnamen dan kun je de tweede en/of derde naam onder de roepnaam plaatsen. Ook dit is niet noodzakelijk.
Hebben beide ouders een andere achternaam? Dan kun je ook de gekozen achternaam op het kaartje zetten. Het is geen must, het gaat erom wat jullie zelf willen.

 

Geslacht

Soms is het aan de naam of aan het kaartje niet goed te zien of het om een meisje of jongen gaat. Een mooie aanhef is dan ook cruciaal. Er zijn meerdere mogelijkheden te bedenken. Boven de naam kun je bijvoorbeeld het volgende zetten:

  • Dolgelukkig zijn wij met de geboorte van onze dochter/zoon
  • Hoera! Wij hebben er een broertje bij!
  • Hoera, een dochter/zoon!

Deze aankondiging van de geboorte is heel persoonlijk dus blijf dicht bij jullie zelf. Daarbij is het heel persoonlijk voor welk kaartje jullie gekozen hebben, wanneer je een dochter verwacht ben je misschien eerder geneigd om voor bloemen en roze details te kiezen. Maar het hoeft niet, voor dochters kun je natuurlijk ook een lieve walviskaart bestellen. Wil je er toch een klein strikje of bloemetje aan toe voegen, schroom niet, dat doen wij gratis.

 

Naam ouders

De namen van de ouders mogen zeker niet ontbreken. Zo weet iedereen dat dit kindje van jullie is. Je kunt alleen de voornamen vermelden of ook de achternaam. Ook dit kun je persoonlijk maken door er bijvoorbeeld ‘trotse ouders’ boven te zetten.
Als jullie al één of meerdere kindjes hebben dan is het ook altijd leuk om ze te vermelden op de kaart. Je kunt de namen onder de namen van de ouders zetten. Ook hier kun je er bijvoorbeeld ‘broertje van’ voor zetten.

 

Contactgegevens

Het adres wordt vrijwel altijd vermeld in het geboortekaartje. Het is namelijk aannemelijk dat de ontvangers van jullie geboortekaartje een felicitatie terug willen sturen. Ze kunnen hiervoor het adres van de kaart aflezen. Wees hierin compleet en foutloos. Het zou jammer zijn als jullie felicitaties bij de buren bezorgd worden.

 

Bezoektijden

Bijna altijd staat er om de felicitatie redenen ook een telefoonnummer van beide ouders vermeld. Je kunt ook voor één telefoonnummer kiezen. Wil je bijvoorbeeld voorkomen dat bezoek onaangekondigd bij jou op de stoep staat dan kun je de volgende tekstjes hanteren:

  • Wil je vingertjes en teentjes komen tellen
  • Graag van tevoren even bellen
  • Wil je beschuit met muisjes komen eten
  • Laat het ons eerst even weten
  • Bel, kom en bewonder!
  • Wil je haar/zijn oogjes zien twinkelen? Laat dan eerst de telefoon even rinkelen.

Dat is niet ongastvrij maar broodnodig. Jullie zijn toe aan rust en die rust kun je ook het beste op gezette tijden nemen. Daar profiteert jij en je baby van. Je kunt deze bezoektijden dus ook vermelden onder de telefoonnummers.
Mochten jullie nog in het ziekenhuis verblijven, zorg dan dat je de gegevens van het ziekenhuis en kamernummer in het kaartje zet.

 

Geboortedatum

Ook de geboortedatum mag niet ontbreken op de kaart. Jullie vrienden en kennissen kunnen de nieuwe wereldburger gelijk op hun kalender bijschrijven. Hoe je dit het mooist noteert hangt een beetje af van de gekozen lettertypes en stijl van het kaartje.

  • Modern en hip
    23.11.21
  • Klassiek
    23 november 2021
  • Altijd goed
    23-11-’21 of 23-11-2021

Meestal is er in het ontwerp al gekozen voor de mooiste optie, maar zo zie je maar, alles kun je naar jouw eigen hand zetten.
Tijdstip, gewicht en lengte
Deze gegevens zijn niet verplicht, het zijn eerder leuke feitjes. Een flinke baby van 4800 gram spreekt toch al snel tot de verbeelding ? Maar misschien is jullie baby te vroeg geboren en verblijven jullie nog in het ziekenhuis. Dan is het heel persoonlijk om deze gegevens te vermelden. Denk er goed over na wat goed voelt. Helemaal niets is verplicht.

 

Geboortegedichtje of songtekst

Het is mooi en persoonlijk om een gedichtje of fragment uit een songtekst in jullie geboortekaartje te zetten. Je kunt het gedichtje zelf schrijven maar er zijn ook talloze voorbeelden op internet te vinden. Wij hebben een selectie gemaakt van de mooiste geboortegedichtjes. Misschien kun je daar wat inspiratie opdoen. Het is niet verplicht om de auteur er onder te zetten.

 

Aanvullende informatie

In België is het gangbaar om de Meters en Peters te vermelden. Vaak wordt er ook een kadowens vermeld of een pamperrekeningnummer gedeeld. Lees hier meer over geboortekaartjes België.
Alle informatie die jij erin wil hebben, gaan wij natuurlijk voor jou verwerken. Let er echter op dat de binnenkant van het geboortekaartje maar een beperkte hoeveelheid tekst aankan om overzichtelijk te blijven. Denk er dan ook eens aan om de achterkant van de kaart te benutten voor bijvoorbeeld de adres gegevens. Dan maak je aan de binnenkant wat ruimte.